Dijital İş Yeri Nedir?

#İş Yaşamı #Kurum Kültürü #Verimlilik

Zaman süratle ilerlerken iş yapış biçimimiz de aynı hızla değişiyor. Özellikle, son yıllarda yaşadığımız zorluklar; birçok şirketi uzaktan veya hibrit çalışma koşullarına yönlendirdi. Hâl böyle olunca, iş yerlerinin gelecekte nasıl çalışacağına odaklanarak isabetli öngörülerde bulunmak ve doğru adımlar atmak öncelikli seçenek konumuna yükseldi. Bu yazımda, yaşadığımız dönemin popüleri olan dijital iş yeri kavramını yakından inceleyeceğiz.

Gelenekselden Dijitale

Geleneksel anlamda iş yeri, ‘’Bir görevin yapıldığı yer; ofis.’’ anlamına geliyor. Günümüzde iş yerleri, çalışanların görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu tüm şartları karşılamaya çalışıyor. Dijital iş yeri ise sektörlere ve kurumlara göre farklılık gösterse de genel itibarı ile insanların, işlerini halletmesine yarayan tüm teknolojileri kapsıyor. Doğal olarak teknoloji, iş yeri anlayışımızı da yeniden şekillendiriyor. Ofis alışkanlıklarımızı yeniliklere tabi tutarak iş yapış biçimimizi etkiliyor.

Dijital iş yeri, temel gereksinimlerden anlık mesajlaşmaya, görev yönetiminden çevrim içi toplantı araçlarına, kullanıcı takviminden insan kaynakları uygulamalarına kadar pek çok özelliği sunabiliyor. Dolayısı ile bütüncül ve kalıcı bir sistem niteliği taşıdığı için tek başına kullanılan yazılım uygulamalarından ayrışıyor.

Yeni Bir Kültür

İnsan faktörünü ön plana çıkaran dijital iş yeri, ilgili şirketin vizyonuna dahil olarak yeni bir kültür meydana getiriyor. Doğru oluşturulmuş sistemler, kurumlara özel çözümlerle kişiselleştirmeyi mümkün kılıyor. Yerleşik kültüre uyum sağlayan, kullanımı kolay ve iyi düşünülmüş bir dijital iş yerinin kişiler tarafından benimsenmesi daha az zahmetli olabiliyor. İletişim ve çalışma şeklinin teknoloji desteği ile gelişmesi, yeni bir kültür meydana getiriyor. Çalışan bağlılığı yüksek olan şirketlerin %22 daha kârlı olduğu düşünülürse, mevcut kültürü dikkate alarak kalıcı sistem oluşturmanın önemi anlaşılabilir.

Verimli Çalışmak

Dijital iş yerinin fiziksel ofis ortamına göre avantajlar sağlayan hız, güçlü iletişim ve ölçülebilirlik gibi pek çok özelliği var. İhtiyaç duyulan dosya ve diğer bilgilere anında ulaşılabilmesi, saha ve ofis personellerinin birbirleri ile her an iletişim kurabilmesi; kurumlara hız kazandırıyor. Görev yönetimi, anlık mesajlaşma ve dosya paylaşımı gibi olanaklar, muhtemel karışıklıkların önüne geçilmesine yardımcı olurken şeffaf bir sistem oluşmasına yardımcı oluyor. Geleneksel çalışma şekliyle saatler alabilecek problemler, dijital sistemlerde dakikalar içinde çözülebiliyor. 

Yenilikler neticesinde iş, yalnızca evimizden çıkıp belirli yol katederek gittiğimiz yer olmaktan çıkıyor. Konumdan bağımsız hâle geliyor. Böylelikle, eskiye kıyasla özgürleşen kişiler hareket kabiliyeti kazanıyor. Sonuç olarak çalışan memnuniyeti, yapılan işin kalitesi ile doğru orantılı olarak artıyor. Geleneksel yöntemlerde her ne kadar kurallı çalışılıyor da olsa, dijital teknolojilerin, yapılan işleri somut verilere dönüştürebilme becerisi ölçülebilirlik imkânı sunuyor. Bütün bu faydalar göz önüne alındığında ise verimlilik artışı doğal bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. İyi düşünülmüş araçlara sahip dijital iş yerleri, dijital dönüşümü gündemine alan kurumların ihtiyaç duyabileceği pek çok gereksinimi karşılıyor.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bir sonraki dijital buluşmamıza kadar kendinize iyi bakın.


Alper