Kazanan Takımların Ortak Özelliği: Ekip Ruhu

#Kurum Kültürü #Verimlilik

Ben küçükken (90’lı yıllar) evimizin çaprazında, mahalledeki çocuklarla top oynadığımız biraz genişçe bir arazi vardı. Burada, zorlu müsabakalardan hemen önce günün kaptanları belirlenir ve adımlama oyunu ile ilk oyuncuyu hangisinin seçeceği ortaya çıkardı. Kazanılan, kaybedilen maçlar ve aradan geçen onca yılın sonucunda edindiğim tecrübeler bana, iyi bir takım olmanın temelinde başarılı bir ekip ruhunun yer aldığını gösterdi. Bugün, istenilen uyumu yakalayabilmek için önemli olduğunu düşündüğüm bazı detaylardan bahsedeceğim.

Güçlü Kurum Kültürü

Güçlü kurum kültürü, takım olmayı destekler. Başarılı ekip ruhu ise kurum kültürünü besler. Bu iki kavram, birbiri ile dosttur. Güven ortamının sağlandığı, geri bildirime önem veren, herkes tarafından kabul gören değerlere sahip olan ve iletişimi şeffaf kurumlar, verimlilik açısından avantajlıdır. Güçlü kurum kültürü, verimliliğin anahtarıdır. Konu hakkında detaylı bilgiler içeren diğer yazıma da göz atabilirsiniz: https://tinyurl.com/f84hr59h

Arkadaşını Tanımak

Kişilerin birbirini tanıması, ekip ruhunu geliştiren en önemli etkenlerden biridir. Güçlü ilişkilerin kurulduğu, birlikte vakit geçirmekten keyif alan insanların bulunduğu samimi ortamlarda, takım çalışmasından söz edilebilir. Zorlukların üstesinden ekipçe gelmek, kişisel özelliklerin ön plana çıkmasına yardımcı olur. Aynı hikâyenin parçaları olduğunu hisseden çalışanlar, uzun yıllar boyunca uyum içinde çalışarak kalıcı başarılara imza atabilir.

Güven Ortamı

Fikirlerin özgürce ifade edilebildiği, dürüstlük ve liyakat esasına dayanan sistemlerde verimlilik ön plana çıkar. Bir kurumda güven ortamı sağlandığında kişilerin kuruma olan aidiyet duyguları güçlenir. Çalışan bağlılığı geliştikçe de bireyler, takım olma bilincini hissetmeye başlar. Ekip ruhunu güçlü bir biçimde desteklemek için güven ortamını oluşturmak önemlidir. Kişiler, değer gördüklerini hissettikleri yerde ortak ilkeler uğruna çalışmaktan kaçınmazlar.

Arsanın Akıbeti

Bu yazımda, iyi bir takım olmaya dair üç temel faktörü ele almaya çalıştım. Sizler için yararlı olacağını umuyorum. Kendi hayatımda geriye dönüp baktığımda ise düşe kalka yeni şeyler öğrendiğim pek çok anı ile karşılaşıyorum. Geçmişimden izler taşıyarak umudumu kaybetmeden yaşamaya devam ediyorum. Bugün, kazanan takımda yer almanın inceliklerini öğrenmeye başladığım o arsada havuzlu, kocaman bir site var. 

Masumiyetimizi hiçbir zaman kaybetmemek dileğiyle…

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bugünlük benden bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. O zamana kadar, kendinize iyi bakmayı ihmal etmeyin. 🙂


Alper