Yapay Zekâ ile Münakaşaya Girmek: İşimi Elimden Mi Alacaksın?

#Yapay Zeka #Yenilikler

Teknolojik gelişmelerin şu sıralar yaşattığı endişeyi görünce yakın gelecekteki tartışma programları hakkında değişik düşüncelere kapılıyorum. Hayalimde, uzun süre işsiz kalmış sade bir vatandaş, yuvarlak masada karşısında oturan robota yıldız tornavida göstererek şu cümleleri kuruyor:

– Sizin gerçek yüzünüzü dünyaya kanıtlamak için yıllarımı heba ettim ben! Kimseye dinletemedim…

Kavgayı yine, yapay zekâya sahip robotlar ayırıyor çünkü TV binasında insan çalışan yok.

Elbette, böyle bir müsabakanın yaşanmayacağı aşikâr fakat bazılarımızda var olan işini kaybetme korkusu, yapay zekâ ile münakaşaya yol açıyor. En nihayetinde akıllarda şu soru dolaşıyor: işimi elimden mi alacaksın?

İnsan Olmanın Vazgeçilmezliği

Dünya Ekonomik Forumu*, 2025 yılına kadar yaklaşık 85 milyon işi, robotik ve otomasyon kaynaklı sistemlerin alacağını öngörüyor. Bununla birlikte, aynı yıla kadar yaklaşık 97 milyon yeni iş oluşacağını tahmin ediyor. Bu bağlamda, karşılaşacağımız durum, düşündüğümüz kadar endişe verici olmayabilir. Çünkü, yakın gelecekte her ne kadar yapay zekâya sahip kamyoncular görecek olsak da biz insanlar, vazgeçilmez olmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

Tarihte defalarca örneği olduğu gibi yaşanan korkunun asıl nedeni elbette, köklü değişimin getireceği bilinmezlik. İnsan, bilinmezliğin karşısında olumsuz düşüncelere kapılma eğiliminde olabiliyor. Fakat, nasıl ki sanayi devrimi yeni iş kollarını beraberinde getirdiyse, yapay zekâ kaynaklı otomatikleşmenin de bizlere katkı sağlayacağı açık. Normal zamanda günlerimizi alacak pek çok iş, yapay zekâ desteği ile saniyeler içinde tamamlanabiliyor. Bence, üzerinde düşünmemiz gereken bir tehlike varsa robotların insanlaşması değil; insanların robotlaşması olmalı.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Merhaba Dünyalı

Özellikle tasarım ve metin yazarlığı alanlarında geniş toplulukların ilgisini çeken teknolojinin gerçek potansiyelini yaşayarak göreceğiz. Burada bize düşen, oluşabilecek yeni ihtiyaçlar doğrultusunda kendimizi geliştirerek mevcut fırsatlardan yararlanabilmek. Bize uzak olmayan gelecekte, teknolojinin insanlara her zamankinden daha büyük faydalar sağlamasını umuyorum. Kaygıların mı yoksa umutların mı haklı çıkacağını zaman gösterecek.

Yapay Bir Münakaşa

Yapay zekâ ile münakaşaya girmeden önce iki farklı algoritmadan birine ‘’İşimi elimden mi alacaksın?’’ sorusunu yöneltirken diğerinden yapay zekâ ve insan kavgasını tasvir etmesini istedim. Yazımı, bana sunulan yanıt ve görsel içerikle sonlandırıyorum:

‘’Hayır, ben bir yapay zekâ dil modeliyim ve hiçbir şekilde işinizi elinizden alamam. Görevim sadece size sorularınızı yanıtlamak ve konuşmak için yardımcı olmaktır. Eğer işiniz hakkında endişeleriniz varsa, konuyla ilgili doğrudan çalıştığınız kişi veya şirketle iletişime geçmeniz gerekebilir.’’

Bugünlük benden bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. O zamana kadar, kendinize iyi bakmayı ihmal etmeyin. 🙂


Alper

İlham & Kaynaklar

Bugünkü yazımın araştırmasında bana ilham olan ve ilginç bulduğun kaynaklar.