Kötü Alışkanlıklardan Kurtulma Rehberi Bölüm 1: Tembellik

#Kişisel Gelişim #Verimlilik

Bu haftaki yazıma, ‘’bir tembel atasözü der ki’’ diye başlamak istiyordum fakat tembellerin atasözü oluşturmaya zaman ayırmadığını fark ettim. Konu ile ilgili araştırma yaptığımda, genellikle ‘’Tembele iş buyur, sana akıl öğretsin’’ minvalinde, başkalarının tembeller hakkında söylediği sözlere rastlamaktan öteye geçemedim. Bu durum, açıkçası beni bir hayli yaraladı çünkü, üşengeçliğe yenik düşmenin, kişiyi önünde sonunda, edilgen bir pozisyona getirdiğini yeniden keşfettim.

Gelin, bu sorunu çözmek için, tembelliğe yol açan bazı sebeplere ve çıkış yollarına birlikte göz atalım.

Harekete Geçmek Lazım… Ama Şimdi Değil, Sonra!

Bir işi ertelemek, daha sonra yapmak üzere ötelemek anlamına geliyor. Tembel davranışların temelinde, çoğu zaman işte bu erteleme problemi yer alıyor. Bunun da tek nedeni üşengeçlik değil.

Sebeplerden biri, başarısızlık korkusu. Tamamlanmayı bekleyen görevler, kimi zaman kişinin gözünü korkutarak onu harekete geçmekten alıkoyabiliyor. Zihin, işi hiç yapmamanın başarısızlıktan daha iyi olduğu sanrısına kapılabiliyor.  Öyle ya, hayatın boyunca bir kere bile araba sürmezsen, asla kaza yapmazsın.

Böyle durumlarda yapılması gereken şey bellidir: direksiyona geçmek! Çünkü, yalnızca o zaman araba sürmenin düşündüğü kadar korkutucu olmadığını kavrayabilir insan. Yaptığı hataların da yol gösterici olduğunu bilir. Kaygılarımızın çoğu zaman hayal dünyamızda var ettiğimiz karton devler olduğunu anladığımızda, onlara yenik düşmemeyi de başarabiliriz. Eksik olduğumuzu düşündüğümüz alanlarda kendimizi geliştirerek elimizden gelenin en iyisiyle hayatımıza devam etmeliyiz.

Büyük Engel, İsteksizlik

Yapmakta zorunlu olduğumuz işler, isteksizlik isimli büyük engele takılıyor. Problemlerle mücadele etmek stresli olduğundan, zihnimiz mümkün olduğunca uzaklaşmak istiyor. Ne yazık ki sorumluluklardan kaçınmak, sorunları büyütmekten başka bir sonuç doğurmuyor.

Burada, başarının anahtarı disiplin ve istikrar. Zihnimiz, dizi izlemek, oyun oynamak gibi eğlenceli anlık hazları; uzun yollu, stresli ve meşakkatli büyük hazlara tercih etmek istese de ona dur diyebilmek önemli. Bizi geliştiren şeyler, genelde zorlanarak yaptığımız işler olacaktır.

Verimliliğin Anahtarı, Düzenli Yaşam

Düzenli yaşam, verimliliği beraberinde getirir. Gece uykularını olması gerektiği gibi almak, (konu ile alakalı şu araştırmaya göz atabilirsiniz: https://learningcenter.unc.edu/tips-and-tools/sleeping-to-succeed) gün içinde planlı çalışmak, dengeli beslenmek ve spor yapmak; kendinize verdiğiniz değeri pekiştirir. Kaliteli zaman geçirmenin ferahlığı, hedefler doğrultusunda çalışmak için motivasyon kaynağı olabilir. Bugün, istikrarlı olmak adına bir karar verip, hayatınızı güzelleştirmek için adım atabilirsiniz.

Eğer üşengeçlik sorunundan muzdaripseniz, kendinize meydan okumaktan çekinmeyin; ne de olsa bir tembeli yenmek o kadar da zor olmasa gerek!

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bugünlük benden bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. O zamana kadar, kendinize iyi bakmayı ihmal etmeyin. 🙂


Alper