Zamanımızın önemli kısmını işimize harcıyoruz. Bazılarımız çalışma arkadaşlarını ailesinden bile daha fazla görüyor. Hâliyle iş ortamımız düzenli ve keyifli olsun istiyoruz. Doğuştan şanslı değilsek binbir güçlükle gıdım gıdım ilerlediğimiz hayat yolculuğumuzda emeklerimizin karşılığını hakkıyla elde etmek istiyoruz. Maalesef, bazen işler istediğimiz gibi gitmiyor; çünkü bezdirmek için sabırla bekleyenler var.
Yazının ilk paragrafından anlaşılacağı üzere bugünkü konumuz, mobbing. İş yaşamında sıklıkla karşılaşılan ve çeşitli yöntemlerle uygulanan baskıları ifade eden bu durum, Türkçede bezdiri anlamına geliyor. Yani, başka bir deyişle, yıldırma amacı güden davranışlar bütünü. Hayatın diğer alanlarında da olabilir elbette. Genel itibarı ile sistemli şekilde uygulanan zorbalık süreçlerini barındırıyor. Bezdiriye maruz kalan kişi düzenli olarak fiziksel veya psikolojik saldırılara uğrayabiliyor. Ortamda bulunan kişiler üzerlerine düşeni yerine getirmediğinde bu durum, mücadele etmesi zor, yıpratıcı bir form alıyor.
Peki, niçin mobbing yapılıyor? Genel olarak ifade etmemiz gerekirse, kişinin itibarına zarar vermek, onu küçük düşürmek, performansını etkilemek, kıskançlık, dışlama isteği gibi düşünceler bezdiri uygulayıcısının zihninde yer alabiliyor. Bunların neticesinde de günlük örneklerde sıklıkla görebileceğimiz, yok sayma, selam vermeme, sözlü sataşma, yalnızlaştırma, azarlama, saldırı, şantaj, aşırı iş yükleme ve benzeri yıldırıcı davranışlar ortaya çıkabiliyor.
Mobbing, kurbanı olan kişiye kendini suçlu bile hissettirebilir. Onu psikolojik olarak yıkıma uğratabilir ve onun çok sevdiği işinden soğumasına sebebiyet verebilir. Maruz kaldığı davranışlar sonucunda birey, özgüven kaybı, depresyon, hatta iş performansında düşüş yaşayabilir. Peki, bununla nasıl mücadele edeceğiz? Hemen işten mi çıkalım? Elbette hayır! İki taraflı olarak hem yöneticilere hem de diğer çalışanlara çeşitli görevlerin düştüğü, bezdiri problemine karşı yapılabileceklere göz atalım:
Sonuç olarak doğru kurum kültürünün desteklenmesi, kişilerin dürüstlüğü ve iyi niyeti mobbing karşısında elimizi güçlendirecek unsurlardır. İyi bir takımın aşamayacağı engel yoktur. Fiziksel etkenler her ne kadar önemli olsa da çalışma ortamlarımızı esas güzelleştirecek olanlar bizleriz.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. İnsanları kırmayalım. 🙂
Alper