Haksız Çoğunluk: Her Söylenene Kulak Asmalı Mıyız?

#Kişisel Gelişim

İçinde bulunduğumuz sosyal medya çağı, trend içerikleri karşımıza çıkarma konusunda ısrarcı. Hızlı ve sürekli değişen gündem, kısa süre takip edemediğimizde dahi birçoğumuzda geri kalmışlık hissi doğuruyor. Dönemsel duruma bağlı farklılaşan konularda, on binlerce yorum yapılıyor. Tek parmakla ekran kaydırarak sınırsız bilgiye ulaşmamızı sağlayan modern teknoloji, herkese etkileşim imkânı tanıyor. Peki, karşımıza çıkan bunca içerik ve yorumdan hangilerini dikkate almalıyız? Her söylenene kulak asmalı mıyız? Bu sorunun cevabıyla kişisel gelişimimiz arasında doğrudan bir ilişki var.


Saklı Hazineyi Bulmak

Gerçek bilgi her zaman burnumuzun dibinde durmaz. Düz mantık, bizi her koşulda doğruya götürmez. Bizi ileriye taşıyacak nitelikli bilgiye ulaşmak için çabaya ihtiyacımız var.

Bir konu hakkında toplumda yaygınlaşan genel kanı, o konunun gerçeğine hayli uzak olabilir. Çünkü, bir alanda fütursuzca yorum yapanların sayısı, muhtemelen o alandaki uzman sayısından katbekat fazla olacaktır. Mesela, futbol üzerinden konuşalım. Günün maçı hakkında yapılan yorumların çok büyük kısmı taraftarlık, bilgi eksikliği, ideolojik düşünme hatta eğlence gibi sebeplerle doğruyu yansıtmayacak. Yalnızca, küçük bir bölümü alınan kararların ve oynanan oyunun niteliği hakkında gerçekleri içerecek. Bu örneği futboldan alıp hangi konuya uyarlarsanız uyarlayın, sonuç değişmeyecek.

Spor gibi herkes tarafından yorumlanabilen konuların aksine uzmanlık gerektiren durumlar çok daha vahim elbette. Ekonomi, siyaset, teknoloji, felsefe vb. alanlarda her gün sayısız tartışmanın yaşandığı fikir savaşları devam ediyor. Konu hakkında en fazla birkaç defa okuma yaparak çok az bilgiye sahip olan kişiler uzman edasıyla bilgiler paylaşıyor. Dunning-Kruger etkisi ile kazanılan özgüven, bizleri mayına dönüşmüş fikirlerin tarlasında yürümeye mecbur bırakıyor. Bu nedenle, bir konuda fikir sahibi olmadan önce o alanda birbirinden farklı kaynakları incelemek ve objektif olmakta fayda var.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Dies ist die Überschrift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kendi Alanımızın Ezber Bozanı Olmalıyız

Çalıştığımız alanda kabul gören genel bilgiler, o alanda uzmanlaşmamızı sağlar. Fakat, tarihe adını yazdıran büyük isimler; bunu ezber bozmalarına borçlular. Çünkü, geleceğe iz bırakmak, kalıpların dışına çıkmakla mümkün. Dört bir yandan maruz bırakıldığımız bilgi kirliliğinden korunmak ve büyük başarılara imza atmak için hedefimizi belirlemeli ve haksız çoğunluğa kulak asmadan yolumuzda ilerlemeliyiz. Sürüden ayrılmanın etkili yolu budur.

Bugünlük benden bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. O zamana kadar, kendinize iyi bakmayı ihmal etmeyin. 🙂


Alper